onsdag 6 maj 2009

Lissabonfördraget

Ännu ett par dagar med aktiviteter på hemmaplan. Igår var det en riktig regndag, så nu har gräsmattan genast börjat att må lite bättre. Igår var det också dags för myndighetsgranskning av husbilen. Besiktningen godkändes utan anmärkning och efter att hustrun nu lastat in det som ett mobilt vardagsliv kräver, så är vi nu klara för att starta årets campingsäsong. Det ska bli skönt att, efter vinterns instängdhet, komma ut och vidga vyerna en aning.
Idag lade vi sista handen vid den planerade målningen av huset, så nu är det bara kvar en strykning med träolja på boden.

Idag tog EUs nya grundlag, Lissabonfördraget, ännu ett litet steg mot sitt förverkligande när Tjeckiens parlament röstade ja. Dock återstår fortfarande att få den tjeckiske, EU-kritiske presidentens underskrift. Sedan saknas "endast" godkännande från Irland, Tyskland och Polen. Nästa stötesten blir då en upprepad folkomröstning på Irland, som nu förefaller var största risken för ett fiasko för hela reformeringen av EUs arbete.
Med Lissabonfördraget får EU modernare spelregler och större möjligheter att ta itu med viktiga utmaningar, som exempelvis den gränsöverskridande brottsligheten. Lissabonfördraget ska också göra beslutsfattandet i EU smidigare nu när unionen har 27 medlemsländer. Det behövs också om fler länder vill bli medlemmar.
Låt oss hoppas att inget ytterligare ska kasta grus i maskineriet i detta för hela Europa så viktiga arbete. Om vi inte kan samla alla goda krafter i vår världsdel för att gemensamt hävda vår ställning i världen, så kommer vi att inom en inte allt för avlägsen framtid att bli vasaller till de framrusande jätteekonomierna Kina, Indien och Indonesien. Och det är det väl ingen som vill, eller...

Inga kommentarer: