måndag 4 maj 2009

När kommer influensan?

Under den gångna natten och idag har det kommit regn!!! Det är första nederbörden på över fyra veckor och gräsmattan är tacksam.
Vi har varit mest här hemma, men igår tog vi oss ner till Mälarstrandens promenadstråk och gick ut till Björnö där vi bevistade en kanotmässa och tittade på alla dessa sorter av kajaker och mängder av kringutrustning som tydligen "krävs" för att kunna utöva denna sport. Uppvisning av Olympiamästaren och västeråsaren Marcus Oskarsson var utlovad, men lyste med sin frånvaro eftersom mästaren drabbats av influensa (vi får hoppas att det inte är av svintypen).
På förmiddagen idag var jag iväg på möte med vår lilla analysgrupp medan hustrun fortsatte rustningen av husbilen inför kommande resor.

Hittills har massmedias upphetsade influensalarm inte lyckats skrämma virusen till att inleda någon pandemi (ett mycket använt ord den senaste tiden). Istället ser nya influensan ut att klinga av i många länder. Men Världshälsoorganisationen, WHO, varnar för att den kan slå till i en andra, mycket farligare, våg under kommande vintersäsong. WHO valde på måndagen dock inte att höja larmnivån till 6, den högsta på skalan och en varning för pandemi. Men WHO fortsätter att hålla öppet för en höjning.

Ja, skam den som ger sig. Det har väl aldrig funnits någon vinter utan någon form av influensaepidemi och statistiskt sett avlider ca 2 000 personer per år i Sverige av olika sviter efter influensa. "Den nya influensan" - som egentligen inte får kallas svininfluensa eftersom man inte påträffat någon gris som drabbats - har globalt skördat några tiotal offer.
Kanske skulle lite besinning vara på sin plats innan hela denna kampanj till sist förmodligen blir enbart pinsam. Förtroendet för massmedia är väl redan i botten, men olika myndigheter torde ha kvar åtminstone lite förtroendekapital att vara rädda om.
Om man ropar om varg för ofta utan att någon varg kommer, blir man inte trodd den gången det verkligen är allvar!

Inga kommentarer: