tisdag 3 juni 2008

Ordet är (fortfarande) fritt

Nu kan jag berätta att högsommaren fortsätter i oförminskad styrka med hög temperatur med snustorrt i marken som följd. Igår fick vi tyvärr kompensation i form av väta inomhus då jag försökte renovera en rostskadad värmeradiator. Det resulterade i en hårfin vattenstråle, så nu är byte av elementet beställt.
I söndags tog vi en tur med husbilen till Virsbo där vi solade och (jag) badade. Vi besökte också sommarsalongen i Virsbo konsthall. Slutsatsen av det vi såg där var; högst varierande kvalitet men överlag allt för höga priser. Konstnärerna tycks ha bra självförtroende i spåren av den högkonjunktur som varit.

I mediavärlden har oro spridit sig sedan en Sifo-undersökning visat att en stor majoritet i riksdagen vill begränsa tryckfriheten genom att införa nya inskränkningar, avskaffa möjligheten för polisen att tala med media och minska insynen i förundersökningar.
Många bedömare anser att detta är det allvarligaste hotet mot tryckfriheten i modern tid och det är lätt att hålla med om detta. När det fria ordet väl har börjat naggas i kanten är det lätt att ta nästa steg. Världen har gott om exempel på hur statskontrollerade massmedia används som styrinstrument av regimer av diverse slag. En sådan utveckling blir aldrig acceptabel!
Men medias frihet innebär också ett stort ansvar. Danska tidningars sätt att använda friheten till att publicera karikatyrer av profeten Mohamed har orsakat våldsaktioner och politisk oro.
Detta visar att media också hela tiden måste kunna ta sitt ansvar för att försvara sin frihet!

Inga kommentarer: