tisdag 17 juni 2008

Ser storebror dig?

De senaste dagarna har sommaren återgått till att vara mera "normal" och idag kom det regn - 6 mm. Inte mycket i förhållande till vad som saknas, men de växter i trädgården som fortfarande är vid liv fick ändå en strimma av hopp om ett fortsatt liv. Den något sämre väderleken gav mig tillfälle att ta ett rejält grepp på lagret av obehandlade digitalbilder och totalt 78 st har bearbetats för inläggning i arkivet. Så nu är det bara att sätta igång och skörda nya troféer i fotots värld.

Steget från min digitalkamera är, tekniskt sett, inte särskilt stort till de otal kameror som idag övervakar oss såväl inne som ute i samhället. Detta är givetvis till nytta som hjälpmedel för att hålla ordning och reda på den del av mänskligheten som saknar känsla för "mitt och ditt" eller respekt för andras liv och hälsa. Men i fel händer kan det leda till ett kontrollsamhälle som vi säkert inte önskar.
I linje med detta ligger den nu hett debatterade utvidgningen av befogenheterna för Försvarets Radioanstalt att övervaka kommunikationen mellan människor. Lagring av telefonsamtal och e-post ska kunna ske utan någon klart formulerad anledning och i största hemlighet (detta har dock i viss omfattning skett redan i flera år). Vad är bra med detta och vad är integritetskränkning av tidigare oanad omfattning - det vet vi inte. Vad kan bli följden för "den lille medborgaren" och vilka busar kan vi hoppas att sätta fast? De senare kommer givetvis att skaffa sig system för krypterad kommunikation och då blir spaningsresultaten av ringa värde.

Jag tänker: Är allt detta enbart en naturlig användning av samhällets tekniska utveckling eller är det så att vi behövde nästan 25 år extra för att nå fram till George Orwells vision 1984, där Storebror ser och hör dig hela tiden och där nästa steg är utrustning för att läsa människors tankar. Ordet är fortfarande fritt, men hur blir det i framtiden?

Inga kommentarer: