söndag 29 juni 2008

Låt dom inte komma undan!

Hemma igen kan vi se tillbaka på en rolig och stimulerande resa i södra Sverige. Efter ett par trevliga dagar hos min syster och svåger, då vi bjöds på sight seeing både på Snogeholmsområdet och i Lund med besök på Kulturen, åkte vi igår upp genom Skåne och Småland och övernattade vid Tåkerns strand. På vägen hem idag gjorde vi flera stopp och först vid Bjälbo där en del av min hustrus tidiga anor levde på 1200-talet. Sedan stannade vi i Brevens Bruk där man hade servicestopp för det pågående Midnattsolrallyt och fick se den gamle rallymästaren Björn Waldegård och hans häftiga Porche som serviceteamet tog hand. Björn är, sina 70 år till trots, still going strong som rallyförare!

Alla bilförare är emellertid inte av den kvaliteten. På radion fick vi idag höra att svenskarnas skulder för obetalda parkeringsböter uppgår till över 500 miljoner kronor - några enskilda bilägare hade skulder på över miljonen kronor. Kronofogden kan inte komma åt dem, eftersom bilarna är registrerade på så kallade "bilmålvakter", som antingen inte är anträffbara eller saknar utmätningsbara tillgångar. Det är bilägaren och inte bilföraren som enligt lagen är ansvarig för att böterna betalas.
Nåväl, jag har en idé som lagstiftaren får alldeles gratis. I många länder tillämpas blockning av felparkerade bilar. Klotsar sätts på hjulen som man får "köpa sig loss ifrån" genom att betala parkeringsböterna innan man kan köra vidare.
Det är alltså bara att ändra lagen så att böterna följer bilen och så blockar man de bilar som har obetalda böter. Då är bilen inte användbar förrän den är utlöst. Därmed skulle kanske en del av den svenska flatheten mot samhällets avskum vara borta!

Inga kommentarer: