söndag 8 juni 2008

På nostalgitrip

I veckohelgen tog vi husbilen på en tur till Avesta och kallade det en "nostalgitrip" eftersom hustrun stämt träff med en kär gammal barndomsvän. Vi tog vägen upp över Salbohed, Broddbo och Möklinta för att titta efter bynamn som förekommer i vår släktforskning. Vi landade sedan i Grytnäs och stannade där för att äta lunch, men tog först en promenad till Gammelgården och där träffade vi helt överraskande Göran, en annan av hustruns vänner från skoltiden, och följde sedan med honom till hans syster, som bor strax intill kyrkan, för att träffa även henne. Nostalgin hade redan börja blomma ut.
Efter lunch fortsatte vi till Stusshyttan och träffade hustruns barndomsvän och hennes man, som var de som vi från början åkt för att träffa. Där tillbringade vi resten av dagen och även förmiddagen idag. På hemvägen via Hedemora och Fagersta kände vi hur sommarhettan började bli närmast olidlig och kanske är det ett tecken på kulmen av värmen är nådd för den här gången.

När jag nu skrivit detta frågar jag mig varför man talar om nostalgi och vad man menar med detta konstiga ord. Med denna fråga ställd får man följande svar i litteraturen: "Nostalgi (grekiska nostos, hem, och algos, sjuka) betyder längtan efter ett ofta idealiserat förflutet.
Begreppet myntades ursprungligen av den schweiziske läkaren Johannes Hofer år 1688 som en medicinsk diagnostisk term för sjuklig hemlängtan. Vissa krigsveteraner från det Amerikanska inbördeskriget (1861-1865) som förmodligen led av vad vi idag skulle kalla posttraumatisk stress-syndrom (PTSD) fick diagnosen att de led av nostalgi.
En betydelseglidning gjorde att uttrycket snart även betecknade längtan efter platsen för en oskuldsfull barndom. Immanuel Kant var den förste som hävdade att nostalgin är en längtan efter ett då snarare än ett där. Det är i denna moderna tidsinriktade betydelse ordet oftast används i dag.
"Nostalgi" är idag även ett begrepp inom mode och form, som ofta sammanfaller med retro."
Ja, då vet vi det!

Inga kommentarer: