fredag 13 juni 2008

I torrt och vått

Fortsätter att åkalla regngudarna utan någon större framgång. Efter fem millimeter för två dagar sedan och några förargelseväckande droppar idag är snart torkan på tomten helt återställd. Det finns allt mindre hopp för gräsmattan den här säsongen.

Dessto våtare har det varit längs Mälarstranden med festivaldagar och studentfirande. Ingen brist på vätska där inte. I lokaltidningen har det stått att läsa att tonåringarna har öppna kanaler med telefonnummer inlagda i mobilen dit de kan vända sig för snabb leverans. Skulle detta ändå misslyckas finns möjligheter att "handla från bagageluckan" i någon bil nere på stan, och så är problemet ur vägen. En "sjuttis" går att köpa för 150 kronor.
Annat är det på Systemet. Där har alkoholfritt blivit populärt. På fem år har försäljningen av alkoholfria alternativ ökat med nästan 100 procent. Öl utan alkohol och vin som smakar vin men är något annat. Dryckerna faller allt fler i smaken. 2002 såldes drygt 69 000 liter alkoholfritt, 2007 såldes nästan 136 700 liter. "Kanske är det också en allmän trend, att man på en fest vill kunna erbjuda alkoholfritt", tror man på Systemet.

Detta synes mig vara den sista spiken i den svenska alkoholpolitikens likkista. Föräldrarna sitter hemma och dricker alkoholfri öl medan ungarna super skallen av sig på smuggelsprit ute på stan. Vart är vi på väg? Är det inte hög tid att dra upp huvudet ur sanden och börja ta itu med verkligheten?

Inga kommentarer: