lördag 21 juni 2008

En normal svensk midsommar

Midsommardagen håller normal svensk standard - blåsig och tidvis något kylig. Några regndroppar har det också kommit. Vi har varit hemma och "tagit det lugnt" men också tagit en halvmils promenad i omgivningarna. Det verkar som min krånglande fot har klarat denna belastning och det skulle vara ett stort framsteg.
Igår firade vi midsommarafton med att avnjuta hustruns förnämliga buffé tillsammans med döttrarna och deras familjer. Firandet kom också att omfatta hustruns födelsedag och yngsta dotterns bröllopsdag. Det blev alltså tre flugor i en smäll, effektivt och bra.

Firat midsommar har man, på svenskarnas eget speciella sätt, också gjort runt om i landet. Här är några exempel:
På Öland anmäldes fyra våldtäkter och fyra fall av grov misshandel, 16 blev omhändertagna för fylla och tre anhållna. Positivt var att man bara tagit två rattfyllerister.
I Karlskrona hade Räddningstjänsten och kustebevakningen fullt upp på midsommaraftonen. Inom loppet av en halvtimme kom larm om två båtolyckor. Fyra personer, varav två barn fördes till sjukhus. En man skadades av propellern till en skenande båt. I båda fallen kan olyckorna kopplas till sjöfylleri.
I Göteborg skadades två män i 30-årsåldern lindrigt vid en skottlossning på Hisingen. Båda offren är sedan tidigare kända av polisen.
En person skadades vid en skottlossning i Malmö, men i övrigt har midsommarfirandet i Skåne sett hyfsat ut. Lite bråk och fylla, kanske något mer än en vanlig helg, enligt polisen.
I Dalarna var midsommarfirandet lugnare än det brukar, också enligt polisen. (Här lyckades tydligen vädret sänka temperaturen hos aktörerna.)
Från Östersund rapporteras om mycket bråk och fylleri, framförallt på kända festplatser, och en hel del rattfylleri.
Även Umeåpolisen rapporterar en del fylleri och rattfylleri men anser ändå att årets firande varit någorlunda lugnt.
Så har det också sett ut i Stockholm, där arresten varit välfylld, enligt länsvakthavande.
Etc, etc!

Sannolikt har också mängder av glada barnfamiljer med små söta ungar firat midsommar och dansat kring stången. Men den tråkiga sidan enligt ovan är alltid den bild som vi får via massmedia. Skulle det kanske vara en poäng att försöka utropa midsommarafton till folknykterhetens dag?!

Inga kommentarer: