söndag 4 september 2016

Svensk triumf i Finnkampen

Just nu pågår en dragkamp i väderleken mellan sommar och höst med en viss övervikt för det senare. Men grönskan i vår omgivning vägrar att ge upp mera sommar är aviserad för den kommande veckan. Hustrun har skötsamt gjort sina motionsrundor medan jag skolkat med hänvisning till trädgårdsarbete. Idag var det omhändertagande av avklippt ris och igår gjorde jag den första delen av äppelskörden som i år ser ut att slå alla rekord.
Igår tog vi bilen för en tur Konsthallen i Virsbo för vernissagen på en utställning av Maria Ginzburg, en mycket sevärd utställning av över 100-talet akvareller varav en del i verkligt storformat. Vi fick också lyssna till konstnären själv som gav en introduktion till sin konst. För övrigt har mycket tid gått åt till att bevaka året upplaga av Finnkampen, som slutade med dubbelseger för de blågula atleterna på finländarnas hemmaplan i Tammerfors, med delvis rent anmärkningsvärda prestationer. Det blev en verklig revansch efter friidrottens något mindre meriterande resultat i OS.

Mindre meriterande är även det något tragikomiska dramat som det senaste året utspelat sig på Karolinska Institutet sedan läkare Paolo Macchiarini genom transplantationer av konstgjord luftstrupe av plast tagit livet av två patienter och gjort en tredje svårt handikappad för lång tid. Skandalen var ett faktum när framkom att den använda tekniken saknade all nödvändig verifiering för att få användas. Sedan dess har 'huvud rullat' på flera nivåer inom KI:s organisation efter hand som brister i ansvarstagande lagts i dagen. Igår var det till sist dags även för styrelsens ordförande, Lars Leijonborg att 'ta sin Mats ur skolan'. Alla avgångar har dock i vanlig ordning följts av de bortförklaringar som är tänkta att dämpa den utpekades skyldighet. För läkaren själv väntar sannolikt åtal för vållande till annans död.
Man kan därmed konstatera att dagens kodex är att, likt buset i kriminella kretsar, alltid, oavsett hierarkisk nivå i samhället, neka till brott. Det är uppenbart att dagens människor aldrig är beredda att ta ansvar för sina misstag - sorgligt med sant!

Inga kommentarer: