söndag 18 september 2016

Pensionärerna blir äldre

Vädergudarna har nu backat en aning och gått in för sensommarväder, men fortfarande med mycket sol och behaglig temperatur. För vindkraftbolagen har september hittills varit en katastrof med i allmänhet bara 5 - 10 procent av den installerade effekten som utmatning. Ju mera av detta som byggs desto mer påtaglig blir osäkerheten i dessa investeringar.
För vår egen del ägnade vi en del av gårdagen åt avrustning för vinterförvaring av husbilen, som nu får 'semester' till nästa  vår. Igår kväll drog vi till stan för att ta del av Kulturnatten och då även vår egen utställning på Club Artis, som faktiskt blev riktigt bra. Vi vandrade också runt för att se vad våra 'konkurrenter' hade att erbjuda och det var ju som vanligt både 'vin och vatten'. Ibland kan man tycka att professionella konstnärer har lite för bra självförtroende när de prissätter sina verk. Men det är förstås enklare för oss som inte har några säljambitioner och inte ska försörja oss med penslarna.
Idag har vi hållit oss på hemmaplan med vardagliga sysslor bortsett från en promenad till stormarknaden.

Frågan om vad som i framtiden ska vara den svenska pensionsåldern utreds med jämna mellanrum och senaste budet tyder på en flexibel pensionsålder mellan 63 och 69 år. Det innebär konkret en senareläggning med två år från nu gällande regler. Detta är självfallet en konsekvens av den ökade livslängden i befolkningen men även en bättre hälsostandard hos äldre människor. För att klara den ekonomiska balansen i pensionssystemet måste man då helt enkelt producera mera för att kunna täcka upp för sina framtida pensionsuttag. Det blir också ett steg på vägen mot den förre statsministerns starkt kritiserade uttalande om att "vi borde få jobba till vi blir 75".
Men att vi avslutar vårt yrkesliv som anställd behöver förvisso inte betyda att vi slutar att 'jobba'. Det finns massor av nyttigheter att uträtta för den som lever på pensionspengar. För min och min hustrus del har det aldrig saknats sysselsättning trots att vi båda pensionerat oss i den nedre delen av skalan.

Inga kommentarer: