tisdag 20 september 2016

Socialistisk budget

Vädrets sommarkaraktär har bestått ytterligare två dagar och idag hade vi på eftermiddagen 22 grader i skuggan. Det har nu också gått tre nederbördsfria veckor, men morgondaggen tycks ändå kunna hålla växtligheten vid liv. De två senaste dagarna har vi mest hållit oss här hemma och av olika skäl fick vi också avstå från veckans målarpass igår. Det har bara blivit någon motionsrunda i närområdet, men om en stund ska vi ge oss av till yngsta dottern för att fira vår dotterdotters födelsedag.

Dagens begivenhet har självfallet varit statsbudgeten för 2017 som regeringen lämnade till riksdagen idag. Helt enligt förväntningarna är den lagd i sann socialistisk anda. Den stora satsningen är enligt finansministern tio extra miljarder 'till välfärden' som regeringen hoppas ska förbättra kvaliteten i bl. a. hemtjänst, dagis och skola. Ute i kommunerna är man dock inte lika imponerad, eftersom mycket av dessa pengar redan är intecknade för att klara kostnaderna för bl. a. den ökade invandringen. Finansministern tror att pengarna ska räcka till 30 000 nya jobb i välfärden, men i vissa kommuner behövs pengarna för att inte behöva säga upp medarbetare. Flera miljarder i tillskott kräver också flyktingmottagningen och integreringen av nyanlända. Vänstern har också drivit igenom flera sociala satsningar.
Tillsammans med satsningar på miljö och infrastruktur kommer det att behövas skattehöjningar på bortåt 40 miljarder kronor där en del tas ut genom skatteökningar på arbetsinkomster. Detta betyder ännu ett steg bort från jobblinjen till bidragslinjen i svensk arbetsmarknadspolitik. En politik som under de senast fem åren föga bidragit till att minska utanförskapet för de arbetslösa. Arbetsgivarna är följaktligen heller inte imponerade av den förda politiken och i en undersökning nyligen satte 6 av 10 börsbolagschefer betyget dåligt eller mycket dåligt på regeringens näringspolitik. Det bådar inte särskilt gott för framtiden!

Inga kommentarer: