fredag 16 september 2016

Fågelparadiset Kvismaren

Två dagar har vi nu varit på resa med husbilen till Kvismaren i Närke för att ännu en gång få uppleva ett moment i fåglarnas höstflyttning till varmare länder. Den här gången såg vi ansamling av omkring
1 500 tranor (det fanns flera på andra ställen) och flera tusen gäss av flera olika arter. Det fanns också en havsörn på plats, som då och då gled över vattenspeglarna och skrämde upp rena moln av hundratals gäss. Även flockar av starar kunde anta en molnkaraktär och resultatet av att ett stort antal individer rör sig identiskt blir verkligen effektfullt.
Dessa upplevelser får bli en minnesvärd slutpunkt på årets campingsäsong, när husbilen nu är avställd och ska göras klar för vinterförvaring. Totalt blev det i år 33 övernattningar väl spridda i landet mellan Ystad i söder och Idre i norr.

Väl spridda är som vanligt också de ideologiska ståndpunkterna inom partiet Liberalerna där stridigheter mer än en gång uppstått mellan socialliberaler och marknadsliberaler. Den nuvarande partiledningen med sitt starkaste fäste i den senare falangen har nu fått en quisling i boet när socialliberalen Birgitta Olsson offentligt gått till attack mot partiledningens position i några olika sakfrågor inför höstens riksdagsarbete. Efter några varv av pennfäktning har krav på olika personers avgång flugit genom luften de senaste dagarna.
Man kan ju lite grand fundera över hur stridstupparna tänker med tanke Liberalernas för närvarande vikande opinionssiffror. En intern ledarstrid är nog det absolut sista som ett parti i detta läge behöver. Problematiken berör i ett vidare perspektiv även Alliansens framtid när två av de ingående partierna ligger och skvalpar kring kvalgränsen för sitt riksdagsmandat. Det behövs istället rejäl rättning i leden för att på nytt kunna attrahera väljarna!

Inga kommentarer: