måndag 26 september 2016

Nya grepp i politiken

Beträffande väderleksläget kan jag konstatera att vi nu i princip varit utan nederbörd i fyra veckor och temperaturen har bara vid några få tillfällen varit under tio plusgrader såväl dag som natt. Igår var eftermiddagstemperaturen 22 grader och en del septemberrekord borde vid det här laget vara i fara.
I våra vardagliga sysslor tog vi igår itu med att 'paketera' husbilen för vinterförvaringen. Idag var det istället veckans målarpass som var huvudnumret och nu började vi båda på med att producera för julsalongen. Våra medier är fortfarande akvarell för hustrun och färgpennor för min egen del, även om jag så smått börjat fundera på att återgå till penslarna.

När den svenska riksdagen startat om för en ny termin är det som vanligt dags för ledamöterna att i motioner och på annat sätt presentera mer eller mindre radikala förslag. Dessvärre är det vanligen så att bara någon procent av de tusentals inlämnade motionerna leder till ny lagstiftning. Den variant som ett helt parti står bakom har möjligen, åtminstone ibland, något större chans att vinna gehör.
Den här gången vill t.ex. M-partiet att det ska tas hårdare tag mot skattesmitning och föreslår att skattetilläggen för undanhållen skatt höjs med 12,5 procent samtidigt som man vill förstärka Skatteverkets resurser för att arbeta mot att pengar göms undan utomlands. Ett förslag som någon knappast kan invända mot.
Liberalernas politiska fokus riktas i ett förslag mot arbetsmarknadspolitiken när man föreslår en nedläggning av Arbetsförmedlingen, som man anser idag har en helt felaktig inriktning. Istället vill man tillsätta en ny myndighet, som får uppdrag att stödja dem som har allra svårast för att på egen hand lösa sina försörjningsproblem. De som redan har en bra arbetsmarknad ska via olika kanaler utan myndighetsinblandning själva kunna hantera sina anställningsfrågor. Inte heller dessa idéer är det särskilt svårt att instämma i. Arbetsförmedlingen har under många år varit en dyrbar koloss på lerfötter utan någon synbar nödvändighet för arbetsmarknaden, utan mest haft karaktär av en institution för socialistisk klåfingrighet i människors liv. Det skadar inte att ändra på!

Inga kommentarer: