onsdag 3 september 2008

Med kikare och kamera på Öland

Nu är vi åter i hemmet efter en härlig femdagars resa till Öland. Vi hann med besök vid Solliden och i Borgholm, men framför allt hade vi en fin dag i Ottenby i kontakt med djurlivet på och kring Ölands södra udde. Höjdpunkten var att betrakta det dussintal sälar (både gråsäl och knubbsäl) som låg makligt utsträkta på stenar ett par hundra meter från land. Men det är också en närmast bedövande upplevelse att se dessa mängder av flyttfåglar som förbereder sig för "det stora språnget" över Östersjön. Uppskattningsvis fanns det 500 - 1000 gäss av olika arter och på andra håll kunde vi se flockar med hundratals starar och därtill mycket, mycket annat.
Ibland tycker man lite synd om alla dessa fåglar som tvingas till flyttningar för matens skull. Talgoxar och blåmesar har det onekligen bekvämare som kan sitta på fågelborden på vintern och smörja kråset.
På hemvägen besökte vi Mönsterås, Oskarshamn och Loftahammar på jakt efter olika pusselbitar till hustruns släktforskning.

Varje gång vi besöker Öland kommer en känsla av att vi lämnat Sverige. Denna ö har så många unika och exotiska miljöer. Bredden är stor från det mjuka och bördiga odlingslandskapet till det karga Alvaret. Det korta steget däremellan kunde lika gärna vara steget mellan danskt åkerbruk och skottska hedar och över allt vilar ett ljus som mycket kunde höra hemma i Provence. Detta återvänder man gärna till år efter år och det är alltid lika trivsamt.

Inga kommentarer: