tisdag 9 september 2008

Vin till varje pris

Nu har det gått ett par dagar med vardagliga sysslor här hemma, men vi har kommit igång bra med motionerandet. Igår blev det en cykeltur i stan och idag tog vi först en promenad på förmiddagen och sedan tog jag en rejäl cykelrunda på landsbygden norr om stan. Det gäller ju att ta vara på dagar med tjänlig väderlek.
Idag passerade jag ännu en milstolpe i trädgårdsskörden då jag tog den första skörden av vinrankan som jag planterade förra sommaren. Det blev drygt ett kilo små druvor och det är inte så dåligt av något som bara var en liten pinne i våras.

Det känns egentligen fortfarande lite konstigt att vi kan odla vindruvor så här långt norrut. Men enligt Jordbruksverket har intresset för vinodling i Sverige ökat under senare år. År 2006 fanns det fyra företag som sålde egenproducerat vin. Därtill kommer ett 20-tal företag som planterat vinrankor för att nå en skörd som kan komma att användas för vinframställning. Den totala produktionen i Sverige år 2006 var 5 617 liter (3 632 liter rött vin och 1 985 liter vitt vin) på en yta av ca 10 hektar.

Uppenbarligen är vinstockarna på väg att bli en alternativ gröda i Sverige och fortsätter klimatet att värmas upp så har vi kanske snart på allvar ett inhemskt alternativ till det gamla hederliga äppelvinet. Men de volymer vi sett hittills blir naturligtvis ekonomin för odlarna skral, men man får inte tappa sugen!

Inga kommentarer: