torsdag 25 september 2008

Säkerhet och/eller integritet?

Igår var det åter dags med ett pass i pensionärernas slöjdgrupp. Nu har jag börjat ett nytt litet projekt med ett salladsbestick med lite klurig design. På kvällen var det sedan dags med höstens första aktieträff med Aktiespararnas lokalavdelning. Det blev en intressant föredragning med Global Invest som huvudattraktion.
Idag höll jag först på en del med trädgården, klippte gräset (sista gången för detta år?) och lite allmän uppstädning här och var. På eftermiddagen tog jag en cykeltur till stan för ett möte med den stora analysgruppen inom Aktiespararna.

Idag brakade råkurret om den nya FRA-lagen igång igen.
Regeringen har presentera ett förslag om tillägg till FRA-lagen i 15 punkter. Man ska göra 15 tillägg till lagen för att förstärka integritetsskyddet.
De viktigaste förändringarna i förslaget innebär att endast regeringskansliet och försvarsmakten ska ha rätt att beställa signalspaning av FRA. Till skillnad från nuvarande lag ska även regeringens beställningar omfattas av tillståndskrav. Om FRA ska spana mot en viss fysisk person ska särskilt tillstånd krävas. En specialdomstol ska ge tillstånd till uppdragen.
Signalspaningen ska också vara avgränsad till viss trafik.
Dessutom ska personer som har varit utsatta för signalspaning att få prövat om den skett på felaktiga grunder.
Insamlat råmaterial får inte sparas i mer än ett år. Om information från själavårdande samtal skulle komma till FRA måste den omedelbart förstöras. I lagen ska också tydliggöras att FRA inte får signalspana mot trafik med både avsändare och mottagare i Sverige.

Detta tycks ändå inte räcka för FRA-lagens kritiker. Jag kan dock inte förstå vad man är rädd för. Alla är överens om att vi måste ha spioner för att kunna ge landet och dess medborgare en acceptabel säkerhet mot olika fientliga angrepp. Då är det väl lika bra att man själv håller sig inom lagens råmärken så får väl spanarna sitta där och titta. Är man ändå orolig så finns ju faktiskt fortfarande andra sätt att kommunicera än de elektroniska!

Inga kommentarer: