torsdag 4 september 2008

Tafsa inte på yttrandefriheten!

På hemmaplan är det alltid, med några dagars bortavaro, en hel del att ta ifatt med upplagrad post och annat. Men nu är vi ikapp och hann även med en cykeltur till stan för besök på biblioteket. Jag har också gjort en första genomgång av ett 50-tal digitala bilder från Ölandsresan - de ger en hel del att syssla med någon regnig dag framöver.

Idag kom det till våra öron att Europaparlamentets kulturutskott föreslagit en reglering av bloggarna som bland annat skulle göra det svårare att blogga anonymt. Förslaget – som väckt stor uppståndelse i bloggvärlden – innehöll åtskilliga punkter, men har nu dragits tillbaka. Nästa vecka kommer därför ett nytt förslag på betänkandet. I detta ska alla skrivningar som rör regleringar av bloggande komma att strykas.
Till de mest kritiserade punkterna hörde
- att bloggarnas status skulle klargöras, vilket i praktiken skulle göra det omöjligt att blogga anonymt,
- att etiska uppförandekoder skulle skapas med bland annat replikrätt för dem som kritiseras i bloggarna, och
- att bloggare skulle tvingas "redovisa sina intressen".

Kritikerna anser att det är fel att EU ska gå in och reglera bloggandet eftersom det inskränker yttrandefriheten. Det skulle innebära självcensur och strida mot själva idéen med internet som öppet, spontant och fritt. Det är uppenbart att politikerna är oroade över att det finns många nya kanaler av information och nyheter. De är vana vid att ha kontroll.
Själv kan jag bara med kraft instämma i kritiken. Bloggarna har blivit ett effektivt verktyg för "den lille mannen" till att bekämpa avarter både inom politiken, byråkratin och journalistiken - denna landvinning måste till varje pris hävdas gentemot dessa överheter!

Inga kommentarer: