torsdag 11 september 2008

Låt icke hoppet fara!

Idag var det på nytt dags för stor bakdag med den vanliga menyn; Ungerskt lantbröd, Frallor och Veteskorpor. Tillsammans med hustruns bakning av grovbröd för ett par dagar sedan har vi brödbehovet tillgodosett för ett par veckor framåt. Det är gott med hembakat bröd istället för det ofta själlösa, massproducerade brödet som erbjuds i butikerna. Gott bröd där kostar ungefär tio gånger vad det hembakade kostar.

Den 11 september har blivit ett historiskt datum i mörkrets tecken.
År 2001 förändrades världen av de terrorister som med kapade flygplan raserade World Trade Centers tvillingtorn på Nedre Manhattan i New York och kraschade ett plan i det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon. Totalt miste på dessa båda platser nästan 4 000 människor livet.
År 2003 fick vi åter en påminnelse om vansinnets oberäkneliga härjningar. Då föll Sveriges utrikesminister Anna Lindh offer för en mördares knivöverfall. Endast en människas död i och för sig, men med en symbolisk betydelse som gav genljud över världen - en attack mot det fria samhälle som hon representerade.

Vi måste hålla dessa båda händelser i minne när vi ser på vår omvärld. Var och en är de symboler för den kamp vi hela tiden måste föra för att destruktiva element i samhället ska kunna hindras från att förpesta vår tillvaro. Dessa finns hela tiden i en mängd olika skepnader och deras attacker är helt oberäkneliga i tid och rum. Därför får arbetet med att förbättra världen, speciellt för dem som i sin desperation inte ser någon framtid, aldrig upphöra. Samma gäller för de insatser som behövs för att eliminera en växande, globalt organiserad kriminalitet, som helt hänsynslöst förstör människor tillvaro!

Inga kommentarer: