lördag 6 september 2008

Vad är ett miljöproblem?

Efter en promenad i närområdet på förmiddagen blev det idag en innesittardag med regnigt väder - en bra dag för läsning av böcker (se nedan). Igår var vädret bättre och jag tog tillfället att bärga årets äppelskörd (ca 25 kg). En hel del finns ändå kvar därute och för stunden vet jag inte hur de bäst ska komma till användning.

På biblioteket hittade jag en ny (läro)bok med titeln "Vad är ett miljöproblem?" Den ger på ett pedagogiskt sätt en bra översikt av hur svårt det här med miljöfrågor är. Vad som är ett problem bestäms i hög grad av den horisont man har i såväl tid som rum. En ökande kunskap och allt mer förfinade mätmetoder frestar lätt till alltför snäva marginaler i synen på vad som är ett problem.
Ser man till mänskliga skador så är tobaksrökningen fortfarande ett av Sveriges största miljöproblem - mycket större än t ex vägglössen i 1930-talets Lortsverige. Men detta leder endast till någon enstaka, begränsad punktinsats här eller där.
Ser vi problemet istället i perspektiv av mänsklighetens möjlighet till långsiktig överlevnad är kombinationen av accelererande befolkningstillväxt och hotande klimatförändringar det helt avgörande. Det är nog en god idé att redan nu börja tänka på de ca 3 miljarder människor som beräknas komma till fram till mitten av detta århundrade. Var ska de bo och vad ska de äta, och framför allt, hur ska tillgängligt färskvatten fördelas? Vi ser redan idag stora folkförflyttningar av dessa skäl. I det läget blir miljöproblemen både fysiska, sociala och politiska. Därför är det viktigt för oss att höja blicken och sluta upp med att sila mygg och svälja kameler! Klarar vi inte av att lösa dessa "miljöproblem" kommer alla andra frågor att vara mer eller mindre triviala!

Inga kommentarer: