söndag 7 september 2008

Trend in absurdum

Idag tog vi vår promenad till stadens friluftsmuseum och bevistade den traditionella linskördefesten. Det är alltid lika intressant att se dessa skickliga hantverkare, som visar upp sina alster framställda med de arbetssätt, som man levde med på självhushållens tid före den kommersiella masskonsumtionens tidevarv.
Efter att åter ha kommit hem firade vi årets goda fruktskörd med en egen liten skördefest med stekt ankbröst och en förnämlig äppelkaka med vaniljsås.

Besöket på museet får mig osökt att tänka på de bojor som fjättrar dagens människor - framförallt de unga - i s k trender. Trender sättes av individer som av någon, ibland outgrundlig, anledning begåvats med förmåga att dupera sin omvärld. Till sin hjälp har de det massmediala trycket som i ett ständigt ökande tempo "förklarar" för sina läsare/lyssnare/tittare vad som är "inne" och vad som är "ute". Karaktäristiskt för det som är "inne" är nästan alltid att det är dyrt, vilket för många människor leder till stress och frustration när deras ekonomiska resurser inte längre räcker till i jakten på det man "måste" ha i sig eller på sig. Då har världen dock varit så vis att det växande överskottet av oförbrukade varor blivit grund för second hand-affärer till tröst för dem som håller på att duka under för statusjakten.
Droppen som kom min bägare att rinna över serverades idag, då jag fick veta att det nu är trendigt att bära glasögon. Något synfel behöver man inte ha eftersom den kreativa modebranschen snabbt börjat leverera glasögon med vanligt fönsterglas, naturligt vis för dyra pengar.
Därmed tror jag att min sista illusion om människosläktet fallit till marken och inget mera kan väcka någon förvåning över vad som dyker upp!

Inga kommentarer: