söndag 30 mars 2008

Ungdomar är skyldiga

Nu har våren gjort en första allvarlig attack på vintern - idag var det 11 plusgrader och soligt. Vårarbetet på tomten har fortsatt och snart är det tillräckligt torrt för att ta itu med gräsmattan. Idag tog vi en tur ut i naturen till Frösåkers brygga. Jag försökte att ta lite naturbilder, dock utan någon större framgång. Blåsippor fanns men för övrigt är motivurvalet fortfarande något begränsat.
Ute i samhället börjar man nu se konsekvenserna av nutidens ungdomars brister i ekonomisk uppfostran. Kronofogden översvämmas allt mer av begäran om indrivning och det är framför allt ungdomars sorglösa användning av internet och mobiltelefoner som är orsaken. Man kan inte säga att det är överraskande när man ser hur dagens föräldrar ser mellan fingrarna på barnens utsvävningar och bara betalar vad som begärs. När sedan den dagen kommer då räkningen står i den unges eget namn, då upptäcker han/hon, alldeles för sent, att saker och ting faktiskt kostar pengar. Pengar som inte finns och som leder till betalningsanmärkning hos kronofogden. Det blir en stämpel som man sedan har med sig i alla ekonomiska sammanhang.
Slutsats: Både föräldrarna och skolan måste lära unga människor hur ekonomi fungerar - att det inte finns några "gratis luncher" och att det troligen inte är OK att prata i mobiltelefon för över 2 000 kronor per månad. Det är uppfostrarnas ansvar att unga människor inte ska behöva börja sitt vuxenliv med en betalningsanmärkning hos kronofogden!

Inga kommentarer: