tisdag 1 april 2008

April, april!

Under veckohelgen bytte vi till sommartid, kvällarna blev ljusa och våren försökte sig på en riktig rivstart. De två senaste dagarna har det varit riktigt varmt och strålande solsken. Dessa två dagar har jag till största delen tillbringat på tomten med vårrengöring av gräsmatta och rabatter. "Skörden" har hittils blivit sju fulla korgar till komposten och tre säckar till återbruket. Ett ytterligare vårtecken var åtta bofinkar som idag på morgonen gjorde ett besök under vårt fågelbord.
Som den skämtsamma dag det är idag, har vi sett en hel flora av konstiga nyheter i massmedia. Det har varit allt från kolsyrat vatten i kökskranarna i Katrineholm, ombyggnadsrea på Systemet i Östhammar, totalt sockerförbud på samtliga kommunala arbetsplatser i Västerås stad till att regeringen utfärdat totalt förbud mot vindkraft för att hindra olyckor med nedfallande vingar. Ett tag trodde vi att även nyheten om samgåendet mellan posten i Sverige och Danmark tillhörde aprilskämten, men så var det inte.
Aprilskämt tillämpas över stora delar av världen. I Storbritannien, USA och Australien kallas dagen för "All Fools´ Day" eller "April Fools Day". I Storbritannien får man bara luras fram till klockan 12.00. I Frankrike kallas den som blir utsatt för aprilskämt för "un poisson d'avril" (aprilfisk) och i Skottland för en "gowk" (gök / dummerjöns). Man tror att första april-skämten kom till Sverige på 1670-talet.
Det gäller alltså att vara vaksam, många går nog på en blåsning den här dagen.

Inga kommentarer: