måndag 24 mars 2008

Ny typ av åldringsvård

Det numera helt oförutsägbara klimatet har spelat spratt för årets påskresenärer. På västkusten har snökaos fortsatt och idag blev det plötsligt blixthalka i Stockholm med massor av avåkningar och en vält flygbuss på E4an stoppade all framkomlighet.
Märkligt nog har vi klarat oss från både snö och blåst - endast lite lagom aprilvinter. Igår på påskdagen var vi till Enköping för att bese årets konstrunda. Det fanns en hel del smått och gott som kanske kan inspirera till egna små försök i branschen. Idag har vi dock stannat på hemmaplan och tog bland annat itu med avfrostning av frysskåpet.

Idag kunde man också göra en intressant iakttagelse ute från "stora världen". Andelen pensionärer ökar i svenska fängelser. I början av 2000-talet dömdes drygt 60 personer äldre än 65 år till fängelse varje år. Under 2007 hade siffran stigit till 113.
Med en växande andel ålderspensionärer ställs högre krav på Kriminalvården eftersom äldre fångar innebär fler med åldersrelaterade besvär. Facket tycker dock att den ökade gruppen än så länge inte utgör något större problem för de anställda.

Omedelbart slår mig tanken att detta kanske är lösningen för en del av dessa arma människor som förnekas plats på äldreboenden runt om i landet. Man gör en liten stöt eller trixar med skatten så går det nog att få ett par tre år på samhällets bekostnad. Standarden på kriminalvårdens anstalter är ju dessutom ofta bättre än på många kommunala äldreboenden. Det blir spännande att följa utvecklingen.

Inga kommentarer: