fredag 21 mars 2008

Glad Påsk!?

Idag är vädret soligt men kallt än så länge och snart ska vi ha påskfest här hos oss med barnen och barnbarnen. Det blir alldeles säkert en glad påsk. Men för många blir det kanske mindre trevligt. Ett nytt snöoväder beräknas passera sydvästra Sverige, antagligen med kaos på vägarna och drabbade människor som följd.
Vi har talat om detta fenomen med dåligt väder som så ofta drabbar Sydsverige just vid påsk, trots att påsken infaller vid så olika tider på året.

Men påsken är ju full av traditioner och kanske vädrets makter också vill vara med. Så här säger biskop Lennart Koskinen om påsken:
- Det närmar sig påsk och svenska folket laddar upp med lammstek, ägg, lax och diverse lämpliga drycker. Alla små påskkärringar och smådjävlar kontrollerar utstyrseln så de kan skrämma fram lite godis av grannarna. Fyra lediga dagar. Det där klarar vi väl bra utan kyrkan.
Vi har fått det bättre ekonomiskt och de allra flesta har råd med påskmaten. Socialt är det lite sämre ställt: vi har världsrekord i antalet ensamhushåll. Särskilt den påtvingade ensamheten kan vara direkt livsfarlig. Regeringen beslöt förra veckan att satsa ett antal miljoner för att få ner antalet självmord, i dag nästan tre gånger fler än de som dör i trafiken. Jul och påskhelgen toppar statistiken.

Det finns med andra ord en god anledning att känna tacksamhet och glädje över god hälsa och gemenskap bland familj och vänner. Ibland är det lätt att ta allt för givet och glömma bort att många människor i vår värld har allt annat än anledning till att glädjas.

Inga kommentarer: