måndag 8 april 2013

Thatcher in memorian

Efter att ha startat gårdagen vid bakbordet med tvåstegsbröd och grahamsfrallor ägnade vi en del av dagen åt det årliga super-loppis som idrottsföreningarna arrangerar i bandyhallen på Rocklund. Det är en gigantisk tillställning med, denna gång, 374 säljbord och ca 10 000 besökare under fem timmar. Tänk om det hade kunnat komma lika mycket publik till bandymatcherna. Då hade VSKs enonomi kunnat se annorlunda ut än idag.
Idag började vi dagen med avfrostning av frysskåpet och på eftermiddagen var det dags för veckans målarpass. Där utförde hustrun ett känslosamt landskapmotiv i akvarell medan jag själv fortsatte att samla erfarenhet av fotorealismens påfrestande inlärning. Bilderna tillkommer inte precis till i någon rasande takt och ska det bli bra kan ett motiv ta tiotals timmar att göra färdigt. Det tar också sin tid att få in den tålamodsprövande tekniken liksom förmågan att se olika färgnyansers samverkan i den färdiga bilden.

På eftermiddagen idag meddelades det att Englands tidigare premiärminister Margreth Thatcher avlidit. Hennes eftermälen kommer att röra sig inom en stor spännvidd, allt ifrån stor respekt och beundran till något som mest kan betecknas som hat. De olika reaktionerna bottnar i hennes sätt att sätta det då nästan konkursmässiga England på fötter genom att skoningslöst slå sönder det ineffektiva fackföreningsvälde som då informellt styrde landet. Genom både politiska och ekonomiska reformer lyckades hon återföra England till en repekterad roll i det globala maktspelet. Hennes antagonister på vänsterkanten kommer däremot alltid minnas henne den som 'återskapade klassamhället i England'.
Det är naturligt att maktmänniskor som förlorar sin position ser en fiende i den som 'håller i skaftet' och vägrar att se de missförhållanden man själva varit upphov till. Dock borde alla försöka se till den, för alla medborgare, positiva utveckling som rådde efter hennes insatser. På samma sätt borde landets kvinnor se till vad hennes förebild betytt för utvecklingen av kvinnors ställning i landet.

Inga kommentarer: