onsdag 17 april 2013

I offentlighetens ljus

Idag startade vi dagen tidigt och redan före frukost hade vi hunnit baka två sorters frukostbullar. Man kan notera att väderleken nu fått en mera vårlig karaktär, äntligen. Det betyder högre temperatur, växlande molnighet och vind, men samtidigt lite mindre sol. En liten aning saknar man ändå den tidigare ständigt klarblå himlen även om temperaturen då var onödigt låg.
Igår tillbringade vi en del tid i stan för att klara av en några uppsamlade ärenden. Kombinerat med en buffélunch, blev det besök på banker, bibliotek och på vår målarklubb. Som ny ordförande får jag engagera mig i flera grupper än vår egen måndagsgrupp, och ta intryck av alla medlemmarnas funderingar och idéer. Medlemmarnas delaktighet är en av hörnstenarna i en väl fungerande förening.

Hur väl vården och skolan fungerar är frågor som åter satts under luppen i den offentliga debatten. Efter att (S)-kongressen givet ett något svävande intryck om 'vinster i välfärden' kommer från vänsterhåll krav på förbud mot sådana. Syftet är naturligtvis att omöjliggöra för icks offentliga aktörer att kunna verka inom dessa områden och återföra allt till den offentliga sektorn. Detta är dock en inbecill inställning med tanke på att möjlighet till privata alternativ kom till just på grund av den offentliga driftens allt oftare sviktande kvalitet och effektivitet.
Det måste å andra sidan understrykas att riskkapitalets inträde på arenenan för vård, skola och omsorg håller på att leda till en ohållbar utveckling. 'Vinster i välfärden' är inget fel, problemet är hur dessa vinster disponeras. Vad som måste till är en betydligt vassare upphandling av de tjänster som  kommunerna vill ha. Det finns mycket att göra både vad gäller avtalens utformning och uppföljningen av hur de utförs i det löpande arbetet.
Till debattkomplexet hör också resultaten av den svenska skolans arbete. Trots alla olika 'lyft' som regeringen distribuerat, så sviktar kunskapsnivån hos svenska skolelever i en internationell jämförelse. Även här är en rejäl skärpning att anbefalla med tanke på det svenska näringslivet i en avgörande grad behöver kunskapsnivån som det kanske viktigaste konkurrensmedlet på den globala marknaden.

4 kommentarer:

Arto sa...

Ett par anledningar till den svenska skolans förfall:
Vänstervågen 1969 och framåt då elever hävdade sin rätt att själva välja läroböcker.
Var det här lärarnas status började förfalla?
Kommunaliseringen av skolorna, ett beslut som drevs av utbildningsminister Göran Persson.

Men,det var ändå inte bättre förr

Men, det finska skolsystemet slår det svenska

och, finska lärare är bättre avlönade och möter större respekt än de svenska.

Svenska lärares arbetsförhållanden är inget att av undas.

Anonym sa...

Den stora nedrustningen för den svenska skolan började med kommunaliseringen av lärarna.
Stickan
(gudskelov inte lärare längre)

Arto sa...

Man kan bli mörkrädd när man läser att konsekvent svara C på högskoleprovet ger tillräcklig poäng för att komma in på en lärarutbildning. och ändå är det svårt att få tillräckligt många sökande och kompetensen på dessa ska man inte tala om.

Igen, i Finland krävs det höga betyg för att komma in på lärarutbildningen.

Finska politiker och lärare säger sig noga har följt vad som händer i Sverige för att lära sig.

Har finnarna konsekvent gjort tvärtemot?

BÅA sa...

Om orsakerna till den svenska skolans sviktande situation är vi helt överens. Viktigare är emellertid att förstå vad som krävs för att bryta den olycksbådande trend som nu finns.