söndag 14 april 2013

När stjärnor tänds

Det blev heldagsregn igår, som utlovat. Det passade mig bra eftersom det då var lättare att sitta inne med sin medborgerliga skyldighet i form av självdeklarationer. Med en del gamla oredovisade affärer i bagaget tog det sin tid i 'biktbåset'. Resultatet blev dessutom en dyrbar historia så sinnestämningen passade väl ihop med vädret.
Idag var det mera tjänlig väderlek och på förmiddagen tog jag mig, 'i elfte timmen', för att byta till sommarhjul på bilen. Under eftermiddagen unnade vi oss sedan en riktig långpromenad i Kärrbotrakten.

Idag var det åter dags för omstart av ett av TV-världens större spektakel - TV4:s Idol. Inför den inledanden audition köade 4 200 förhoppningsfulla människor för att få visa upp sina talanger. Med berått mod är de beredda att ställa sig inför en 'jury' av två Baggar och en Bard vars ambition tillsynes tycks vara att i största möjliga utsträckning förolämpa och knäcka dem som visar upp sig. Dessutom ser det nu ut att vara upplagt för pajkastning även inom den dömande gruppen. Den ena Baggen har lovat att trycka till Barden om han inte håller sig på mattan.
Man kan ju fråga sig vad det är som driver så många ungdomar att frivilligt chavottera inför de tre översteprästerna i denna cirkus. Borde det inte finnas trevligare sätt för de verkliga stjärnorna att ta sig ut i rampljuset och låta de mer tveksamma begåvningarna slippa att bli förolämpade inför 100 000-tals TV-tittare. Och vad ger spektaklet för signaler om artistlivet när man får höra att Bardens villkor för att ställa upp i juryn var att han skulle få mera betalt än Baggarna. Tur att man inte behöver bry sig!

Inga kommentarer: