fredag 12 april 2013

Ätandets mysterier

Idag noterar vi att årets första regn just startat. Ännu så länge har dock de utlovade stora mängderna inte synts till. Igår hade marken torkat så pass att krattning av gräsmattan kunde göras i lite större omfattning och nu är hälften avverkat. På kvällen var det sedan dags för månadsmöte i Club Artis, där vi fick oss till livs ett intressant föredrag om perspektivritningens ädla konst.
Igår hann jag också med en tur till Observatoriet i Åkesta för genomgång av aktuella arbetsuppgifter och detta ledde till ett arbetspass där på förmiddagen idag. Det handlade om korrigering av innertrappan och komplettering av ledstänger. Sedan har vi här hemma också hunnit med bakning av grovbröd och finska rågkakor.

På tal om bröd så har nu olika debattörer inom viktminskningsbranschen åter börjat 'oroa sig' över människor intag av kolhydrater. Att ökande övervikt och fetma hos befolkningen är ett eskalerande folkhälsoproblem har ju varit känt en längre tid, men 'experternas' divergerande uppfattningar om hur detta bör bemötas skapar lätt en förvirring hos människor. Nu vill t ex Livsmedelsverket förespråka ett mera restriktivt förhållningssätt till potatis, medan en forskningschef hos Lantmännen poängterar potatisens stora nyttigheter som livsmedel. Den här gången finns inte raffinerat socker i läsk och godis på dagordningen. Till och med nutritionisten Dahlin, som för snart 40 år sedan uppfann den s k tallriksmodellen som mall för skolbespisningen, anser att kolhydratdelen behöver anpassas till dagens mera orörliga människor.
Precis som vanligt så 'vet' de officiella tyckarna exakt vad vi fåkunniga bör hålla oss till, men med den spridning som buden omfattar, så landar jag som vanligt i den enkla tesen om relationerna mellan intag och förbrukning av energi. Äter man mera än man gör av med så går vikten upp eller tvärtom. Mitt eget viktminskningsprojekt som startade i höstas har nu resulterat i en nedgång med 6,5 kg enbart baserat på denna enkla princip.

Inga kommentarer: