söndag 28 april 2013

På sydliga breddgrader

När vi igår kväll åter kunde trampa svensk mark efter en veckas vistelse på Mallorca är det dags att sammanfatta intryck och upplevelser. Även om vi försökte att så litet som möjligt bete oss som turister, så blir man ändå mest en sådan på en ort där minst hälften av människorna är just turister. Hotellboende och restaurangätande gör det svårt att uppträda som en infödd, även om man försöker att på ett naturligt sätt smälta in i mängden.
Vi använde mycket av tiden till att vandra runt i Palma, till stor del tillsammans med min syster och svåger som under veckan bodde ett par kvarter från vårt Hotell Araxa. Gatulivet i de centrala delarna av staden, med sin smältdegel av månglare, konstnärer och gatuartister, kan mycket väl räcka till för en veckas underhållning. Till detta kom besök vid en katolsk mässa i katedralen, en runda i den stora, men dyra saluhallen, och en titt på det något förunderliga konstgalleriet Mensing, samt strosande omkring i de rikhaltiga affärskvarteren fyllde lätt tiden.
Vi hann dessutom med två dagsutflykter med öns lokalbussar till Calvia och Soller. För den första var målet att uppleva veckans gatumarknad, där lokala handlare sålde frukt, grönsaker och andra förnödenheter, blandat med mer nasarbetonade försäljare med turistinriktade ambitioner. Resan till Soller var mer ägnad åt njutning av det vackra landskapet under resan längs vägen via Valldemosa och Deia. Men även Soller i sig själv har mycket sevärt att ta till sig.

Trots att den spanska ekonomin hör till dem som haft stora problem i finanskrisens spår, såg man inte direkt så mycket av detta på gatorna i Palma. Vad man kanske kunde notera var att övergången till eurovalutan även i detta land tycks ha tryckt upp prisnivån en aning. Det var också många av smårestaurangerna som var stängda, vilket möjligen kan bero på en minskad köpkraft hos den lokala befolkningen, men andra skäl kan naturligtvis finnas till detta. Att vädret under veckan var lite blåsigare, molnigare och svalare än vad vi förväntat kan ju ingen göra så mycket åt. Vi var i vilket fall som helst helt nöjda med vår 'semestervecka'.

Inga kommentarer: