lördag 6 april 2013

Om att gilla läget?

De två senaste dagarna har till viss del gått i bilismens tecken. Igår var det tid för Mondeon att komma till verkstaden för de åtgärder som Bilprovningen efterlyste förra veckan. När det hela var klart på eftermiddagen fick man en ny, smärtsam påminnelse om priset för att vara bilägare. Precis som för att få detta riktigt klart för mig fick jag sedan betala ytterligare 200 kr för fem minuters insats för Bilprovningens efterkontroll.
Efter en tur till östra köpcentret fick vi idag, vid ett besök på årets Bilmässa på Rocklunda, mera upplysning om bilägandets prisstegring. Bortsett från några asiatiska lågprisbilar av enkel kvalitet hittade man knappast någon vagn med nybilspris under en kvarts miljon kronor. Därifrån kunde man sedan röra sig via BMW och Audi till en värsting-merca som gick på tio gånger så mycket. Tur att man inte är nybilsberoende för sin status med tanke på att hälften av det man får betala försvinner i värdeminskning under bilens tre första år.

Försvinner gör däremot inte den huliganregim i Syrien som trakasserat och misshandlat landets befolkning i två år. Även om svenska massmedier, vilka som bekant inte orkar med mer än en sak i taget, varit mycket sparsamma i sin rapportering från oroshärden, så fortsätter tyranneriet. Nu provar diktatorn al-Assad ett nytt grepp när han beskyller Turkiet för att ha "underblåst etnisk splittring" och "inte talat sanning en enda gång under krisen". Ur den kokande häxbrygd som hela Syrien nu verkar vara framgår det också att det sunnitiska Hamas bytt sida och nu hjälper rebellgrupper att förbereda sig för regimens förväntade attack mot centrala delar av Damaskus.
Ibland känns som att den religiöst styrda arabvärlden inte har någon framtid. Den 'arabiska våren' som startade i Tunisien för att par år sedan tycks ha kommit av sig, Visserligen har en handfull diktatorer av olika kaliber fått stryka på foten, men demokrati verkar fortfande vara närmast ouppnåelig. Men, så måste det kanske förbli när man envisas med att vilja regera landet 'med Guds hjälp'.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, det finns europeiska bilar, där prislappen börjar strax under 200 000 kr (t.ex. Skoda), men det är t.ex. inga "lyxmodeller!" som Mondeo, men vill man vara "fin", får man lida pin...
Toyotaägare

BÅA sa...

Ja, jag vet att Toyota är världens bästa bil och åker man Ford är man en typisk 'Svensson'.

Arto sa...

Rekommenderar: Behövs religion idag?
Med påskfirandet i ryggen diskuterar Magnus Betnér och hans gäster religion och hur ett modernt och sekulariserat samhälle ska anpassa sig till religiösa levnadsregler. Gäster i studion är Helle Klein, Siewert Öholm, Cherin Awad och Özz Nûjen.

Intressant att se hur det kan hetta till i vår fredliga värld
http://www.kanal5play.se/#!/play/program/343001/video/1072606|/program/343001/video/1072606

Man ska heller inte glömma Jugoslavien på 1990-talet.Denb bild jag har fått där är att "kristna" stod för de blodigaste utrensningarna av oliktänkande = muslimer.

Under 1930-talet, hur såg man på Hitler? En ganska löjlig figur som marscherade gata upp och gata ner i konstiga kläder och "peace in our time"?

BÅA sa...

Som en icke utövande kristen kan jag se religion som en 'sysselsättningsskapande' företeelse, men också som en dubiös förevändning för många att kunna driva sin maktkamp.