måndag 4 juni 2012

Opinion enligt SCB

Utetemperaturen börjar nu sakteligen röra sig uppåt utan att man för den skull får någon känsla av att det nu ska anses vara sommar. Igår, under årets upplaga av Stockholm maraton, var det som lägst + 4 grader - den lägsta junitempen där på 84 år! Hos oss fanns det inte heller någon större lust till 'uteliv' och vi sysselsatte oss här hemma hela dagen så när som en kort promenad i närområdet, som vi lyckades pricka in vid en kort glugg i molntäcket efter lunch.
Idag har vi åtminstone sluppit undan nederbörden och på eftermiddagen tog vi en tur till västra köpcentret för att klara av några mindre inköpsärenden.

Idag publicerades en ny SCB-mätning av aktuella väljarsympatier för riksdagspartierna. Den visar på en fortsatt starkt uppåtgående trend för (S)-partiet och ett likaledes vikande väljarstöd för regeringsalliansen. Eftersom sossarna fortfarande är förtegna om innehållet i sin politiska vision, så påminner opinionsyttringen om det som ofta förekommer kring företag noterade på börsens Small Cap-lista, där förväntningar kan driva aktiekurser bortom allt sunt förnuft. För den enskilde medborgaren ligger det naturligtvis nära till hands att byta fot mot bakgrund av de tuffa åtstramningar som regeringen gör för att ligga i framkant med statens finanser.
Dagar skola emellertid komma då även (S)-partiet måste tala om hur man tänker sig att få debet och kredit att gå ihop. Det är i den sanningens minut som sympatimätningarna kan bli intressanta. I dagsläget kan S-väljarna känna lättnad redan av det faktum att partiet inte längre verkar vara på väg mot en ökenvandring under kaotiska former, och samtidigt hoppas att någon högre makt ställer de ekonomiska problemen tillrätta. Det är Löfvéns konkretisering av dessa förhoppningar som vid nästa val ska värderas mot de nuvarande regeringspartiernas handfasta styrning. Hur opinionen då kommer att fördelas kan ingen veta idag, speciellt inte under ett tungt, svart moln av en hotande euro-kris för hela Europa.

Inga kommentarer: