tisdag 19 juni 2012

Vargfrågan i fokus

Så har vi då återvänt i hemmavardagens hjulspår med välkända sysslor. Igår var vädret fortfarande av en sort som uppmuntrade till att stanna inomhus - med andra ord kyligt och regnigt. Idag blev det efter hand nästa sommarvärme, men istället satte det igång att blåsa på nästan skånskt vis. Trots detta dristade vi oss till en promenad till stormarknaden på eftermiddagen. Annars har vi tillbringat stor del av tiden vid datorns tangentbord, men hustrun har också börjat förberedelserna för familjens traditionella midsommarfirande och bl a bakat de där särskilt populära kuvertbröden.

Igår inträffade den tragiska händelse, som ingen trodde skulle kunna ske, när en kvinnlig djurskötare i Kolmårdens djurpark blev dödad av de vargar som hon umgåtts med i flera år. Inga vittnen till händelsen finns och frågorna om hur det hela gått till är många. Experter har pekat på flera möjliga scenarier där t ex kamp om revir eller urspårad lek kan ha utlöst de unga varghanarnas attack.
Det som inträffat kommer med stor sannolikhet att spä på människors rädsla för vargarna i den svenska naturen och ytterligare polarisera debatten i vargfrågan. Då är det viktigt att komma ihåg att varg i fångenskap (domesticerad) och varg i vilt tillstånd har skillnader i sin miljö som kan återkopplas till deras beteende. Människan tillhör inte vargens bytesdjur och vilda vargar skyr människor.
Bortsett från detta måste ändå diskussionen om vargens plats i den svenska ekologin fortsätta. Livskvaliteten för människor i vargtäta områden påverkas och rätt balans mellan människans och vargens intressen måste uppnås för att vi långsiktigt ska kunna hantera frågan. I detta måste också ingå möjligheten att ta bort besvärliga individer i vargstammen för att minimera de konflikter som kan uppstå.

Inga kommentarer: