söndag 17 juni 2012

Dystra tider

Den gångna veckan har vi tillbringat fyra dagar med campingliv på Öland med husbilen. Vädret var till största delen soligt och bra om än något blåsigt. I år missade vi de vackra orkidéfälten som redan blommat över, men i övrigt kunde man njuta av öns sköna landskap och speciella atmosfär. Fågellivet har alltid något intressant att erbjuda och i år hade vi nöjet att ha en gök som flitigt uppehöll sig i närheten av vår ställplats, även om det var något påträngande när den började med sitt ku-ku redan klockan fyra på morgonen.
Idag blev det emellertid till att nöja sig med en innedag på grund av ihållande regn en stor del av dagen (30 mm tömt ur regnmätaren). Det spelar ändå mindre roll eftersom några dagars bortavaro i vanlig ordning lagrat upp tillräckligt med sysselsättning.

Några saker som spelar roll har dock inträffat under de här dagarna. Efter några synnerligen mediokra insatser får vårt 'stolta' blågula landslag lämna fotbolls-VM med svansen mellan benen, förmodligen utan en enda vunnen poäng i gruppspelet. Som lök på laxen fick vi igår veta att herrlaget i handboll spelat bort sig mot Makedonien och blir utan plats i det kommande VM.
Sedan har en ny fas inletts i det tragikomiska dramat om Saab Automobile när en elbilstillverkare benämnd Nevs har köpt konkursboet som var återstoden efter Viktor Mullers härjningar i bolaget. Att man nu tänker tillverka elbilar, främst avsedda för den kinesiska marknaden förfaller mig vara en minst sagt chansartad idé. Man lider med orten Trollhättan och dess kämpande invånare.
Minst lika allvarligt är det med utgången av det nu pågående omvalet i Grekland. Oavsett hur det slutar kommer det grekiska folket tvingas att se sanningen i vitögat och inse att räkningen för ett mångårigt vanstyre av landet nu ligger på bordet. Risken för återverkningar inom hela euro-området är dessutom långtifrån upphävd. Det finns tyvärr skäl att räkna med nya svårigheter som på sikt även kommer att påverka den svenska ekonomin hur bra vi än försökt att sköta oss härhemma.

Inga kommentarer: