måndag 25 juni 2012

Demokratiskt dilemma

Tvingade av det nu typiska svenska 'semestervädret' har vi haft två dagar med huvudsakligen inomhusaktiviteter. Undantagen var en kort promenad vi tog i närområdet igår (mellan regnskurarna) och mitt besök på sjukhuset idag på morgonen för blodprovstagning inom varanbehandlingen - förhoppningsvis den sista om allt stämmer. Sedan har det regnat hela dagen.
Gårdagen började vi med brödbakning, med veteskorpor, frallor och danskt grovbröd på programmet - ibland förvånas man över hur  mycket brödprodukter ett äldre par kan sätta i sig. Efter det befann vi oss, som oftast sådana här dagar, bakom varsin dator. Hustruns forskning i mina anor har nu nått ner till den danska tiden för Skåne och vi har konstaterat att även mina rötter i några fall förgrenat sig för att sedan åter smälta samman i modern tid, med i vissa fall gemensamma anor för min farmor, mormor och morfar. Själv har jag, i mitt Wikipediaarbete, kommit in i ett nytt område med kompletteringar med utländska kulturpersoner - författare, konstnärer, kompositörer och musiker, men även en och annan politiker eller statsman.

För att anknyta till det senare, så blev det egyptiska presidentvalet färdigräknat igår med islamisten Muhammad Mursi som vinnare. Militärrådets kandidat Ahmed Shafiq fick se sig slagen och det dröjde inte många minuter förrän hans anhängare ute på Kairos gator hävdade att valet var fusk och på förhand uppgjort.
Det är intressant att åse försöken till implementering av demokrati i dessa starkt polariserade befolkningar. Många är glada över att för första gången på 7 000 år ha fått välja sin ledare, medan 'de andra' som inte fått 'sin ledare' på tronen genast sätter igång med att försöka detronisera den valde. Visserligen har införandet av demokratin i vår del av världen tagit ett antal generationer på sig för att fungera och systemet är nytt för de flesta i tredje världen, men det brådskar om man verkligen vill komma ur de auktoritära diktatorernas grepp. Till den gruppen vill jag då också räkna de militanta islamisterna med sin sharialagar. Vill de snabbt växande folkmassorna ha del av 'mänskliga rättigheter' så är en demokratisk regim enda lösningen och i det ingår att kunna acceptera att nästan hälften av väljarna mestadels får finna sig 'de andras' ledares styre!

Inga kommentarer: