onsdag 27 juni 2012

Bönder i vanmakt

Bortsett från regnet som rasade ned när vi åkte till östra köpcentret igår morse, så har vi nu haft växlande molnighet och och bara någon lätt skur. Något riktigt sommarväder verkar det ändå inte att bli. Flera nederbördsrekord har redan fallit och i Stockholm är det den blötaste junimånaden på 70 år - inte konstigt då att solresorna är utsålda för hela sommaren. Min egen prognos är redan inställd på en regnig sommar med tanke den snöfattiga vintern vi haft - det brukar för det mesta jämna ut sig.
Förutom ett par korta promenader i närområdet har vi hållit oss här hemma. Hustrun har hållit på med förberedelserna för nästa husbilsexpedition och för min del har det blivit trädgårdsskötsel med gräsklippning och ansning av grönsakslandet. Där satte jag för övrigt ut grönkålsplantor idag, en månad 'för sent', men vad ska man göra med en sådan vår.

Våren har för övrigt varit ett problem i större skala för traktens lantbrukare genom det väderläge vi haft. Första sådden av strågrödor blev förstörd på många håll när skorpning av jorden hindrade de groende plantorna från att komma upp. När man sedan lyckats så en andra gång, har regnen gjort att plantorna ruttnar bort på översvämmade marker. Då är det nog lätt att hålla sig för skratt!
Missväxt har förvisso förekommit med ojämna mellanrum i Sverige och lantbrukare är ett härdat släkte. Men det är annorlanda nu. I äldre dar kunde man klara sig genom att dra åt svångremmen och kanske 'blanda bark i brödet'. För dagens högintesiva jordbruk med stor kapitalbindning och höga fasta kostnader, måste inkomsterna komma vid rätt tid, annars lurar konkursen snart bakom hörnet. Det är inte särskilt troligt att banken nöjer sig med att vänta till nästa år på räntor och amorteringar. Lyssnar man sedan på rösterna i klimatdebatten så finns det inte mycket tröst att hämta. Högre temperatur i atmosfären ger mer energi till uppbyggnad av extrema väderlägen, med vidhängande påverkan på markerna. Kanske är det dags för lantbrukssektorn att planera för att skydda sig mot dessa påfrestningar genom förnyelse av odlingsteknik och val av grödor.

Inga kommentarer: