lördag 20 juni 2009

Sval midsommar

Midsommarvädret blev svalt i år och igår kom det dessutom ett par rejäla regnskurar. Vi firade helgen med en liten sammankomst här hemma med döttrarnas familjer. Dansen kring midsommarstången har vi vuxit ifrån men sillbordet med färskpotatis får man inte missa! Vi hann också med en liten promenad på förmiddagen medan det fortfarande var soligt.
Idag har det varit uppehåll och vi har varit mest hemma. På förmiddagen gjorde vi dock en shoppingtur med bilen för att inhandla nya solstolar eftersom den sista av våra tidigare nu havererat av ålderssvaghet.


Det blöta och svala midsommarvädret har haft det goda med sig att helgens firande inte "varit stökigare än en normal veckohelg" enligt polisens samlade bedömning. På Öland blev dock en "ung man" knivhuggen till döds, men det kanske kan räknas in i en normal veckohelg, vad vet jag.
Firandet har ju gamla anor men hur det gamla hedniska firande vid sommarsolståndet gått till finns det inte mycket skrivet om, men troligen har det förekommit offerfester i fruktsamhetens tecken. Dock är uppgifterna om förekomsten av midsommarblot sporadiska och tveksamma, men annars kunde det ju vara något sådant man hade i tankarna på Öland. Det troliga är väl dessvärre att det istället rör sig om ett nytt exempel på det respektlösa sätt som många av nutidens ungdomar umgås på, ofta under spritens eller knarkets inverkan. Vassa knivar ska man ha till att tälja i trä med, inte i människor!

Inga kommentarer: