måndag 22 juni 2009

Sommaren är här?

Så kom då sommaren igång idag efter förspelet i maj. Solen flödar och temperaturen har tagit sig en bit över 20 grader. Både igår och idag har vi tagit promenader på en halvmil - igår i de norra stadsdelarna och idag på Björnö. På vägen hem därifrån besökte vi ett varuhus för inköp av en ny DVD-spelare eftersom den tidigare, ålderstigna apparten nu slutligt ställt in funktionen.
Hustruns födelsedag firade vi här hemma i lugn och ro, och på kvällen fick vi ett besök av yngsta dottern, som överlämnade presenter från båda döttrarnas familjer.

Inför semesterperioden blir naturligtvis vädret ett allt mer centralt ämne, speciellt för alla dem som sitter instängda på sina arbetsplatser under en stor del av året. Nu brukar också olika, extrema "långtidsprognoser" dyka upp i medierna och naturligtvis så även i år. Den pensionerade vädergurun John Pohlman har lämnat följande bidrag:
Om ett stabilt högtryck parkerar över Sverige i denna vecka är solen i sommar säkrad. Om högtrycket viker står regnvädren på kö in över Skandinavien under hela juli.
Just nu gäller att ett högtryck kommer in över Skandinavien. Då kan luften stabiliseras så att lågtrycken med sina regn och blåst går längre nordut över ishavet där de hör hemma. Om det fina vädret tvärtom viker just nu så att ett lågtryck får grepp om oss är sommaren körd. Inget stoppar då kön av lågtryck från Atlanten att komma in och regna sönder vår dröm om svensk sommar.
En mycket trovärdig källa på SMHI bekräftar att flera meteorologer instämmer i att den svenska sommaren avgörs om ett högtryck lyckas få grepp om Sverige just dessa dagar i skiftet mellan juni och juli. Statistiken från tio år tillbaka stöder teorin - och John Pohlman tror på den!
Vi får väl se hur det blir. För min egen del skulle idealet för hela sommaren vara sol på dagarna och regn på nätterna. Då får både människan och växtligheten de bästa förutsättningarna, men det är kanske att begära för mycket?!

Inga kommentarer: