lördag 13 juni 2009

Höstväder till midsommar

Årets första resa till Skåne väcker en del funderingar om skillnaden mellan väder och klimat. De diskuterade problemen om global uppvärmning har vi definitivt inte haft något bekymmer av de senaste dagarna. Istället har Skåne visat en kall och regnig uppsyn som mest för tankarna till senhöst istället för midsommar. Dessutom har vi fått stora mått av den välkända skånska blåsten. Klimatutveckling är alltså inte detsamma som vädrets tillfälliga yttringar.
Istället kan vi tillgodoräkna oss varm och trevlig samvaro med min syster och svåger och det kompenserar mer än väl.

Resan ner till Skåne har annars gått bra med en övernattning i Tranemo på den fina fiskekampen och sedan en vid Brösarps backar. På båda ställena kunde vi notera att vädret till trots har husbilssäsongen redan kommit igång i full skala. På det senare stället var vi tre från Sverige och tre från Holland och dessutom en husvagn från Danmark - med andra ord full internationell uppställning. På det första stället kom vår husbilsgranne från Norge, så nog kan man bredda sina perspektiv genom husbilslivet.

På morgonen idag nåddes man av nyheten om en "radioaktiv läcka" på Westinghouse bränslefabrik. Läckan uppstod då ett rör som slussar in uranhexafluorid i konverteringen brast på lördagsmorgonen. Detektorer larmade om radioaktivitet i lokalen och flödet stängdes av. Eftersom ämnet inte läckt ut ur själva lokalen tog verkstadens eget fläktsystem hand om saneringen. Det var med andra ord inte risk för någon påverkan på omgivningen. Däremot kan man kanske vänta en ny upphetsad mediadiskussion om kärnkraftens förskräckliga fara för allt och alla. Som vanligt kommer då skrämselpropagandans effekter att vara betydligt större än det som diskussionen handlar om. Men, som jag alltid brukar säga: Det är bara att gilla läget, bryta ihop och komma igen!

Inga kommentarer: