tisdag 9 juni 2009

Medicin i tid och otid

Ett par dagar till på hemmaplan har gått. Lite sommarvärme har återkommit men mycket fattas fortfarande och nu fattas framför allt regn. Det börjar åter bli rejält torrt i marken. Vi har fortsatt ogräsrensningen på tomten och själv har jag dragit upp flera hinkar med smultronplantor i gräsmattan och ändå finns det lika många kvar. Det ska bli spännande att se om strategin, att renovera tomten genom att dra upp allt "ogräs" ända tills endast önskade växter finns på varje plats, verkligen går att genomföra.
Idag hann jag också med att baka frallor, klippa gräsmattan och tvätta husbilen - i nämnd ordning.

Nu har det gått upp för Socialstyrelsen att en del av oss äter för mycket medicin! Äldre får för mycket medicin. De får felaktig medicin. De får mediciner som slår ut varandra. Och de får medicin som gör dem yra. Fler än fyra av tio inom äldrevården får medicin som är olämplig för äldre.
Men nu har regeringen och Socialstyrelsen har tröttnat på problemen. Nästa vecka startar en utredning på landets vårdcentraler där man ska se över rutinerna och hur man säkerställer att de följs. Var sjätte person över 80 år tar fler än tio mediciner. Därför ska regeringen, som en del i en handlingsplan, se till att läkare tvingas kontrollera vilka mediciner patienten redan får.
Problematiken kommer mig osökt att tänka på min tid i lumpen på 1960-talet då det stående botemedlet hos regementsläkaren mot alla krämpor hette magnicyl. Ny tycks det ju istället vara så att varje krämpa ska botas med en ny medicin och till sist har man ingen koll på vilken den samlade effekten blir. Dessutom kanske vi här har en förklaring till varför medicinkostnaderna i Sverige ständigt ökar. Det är alltså hög tid att få ordning på läkarnas rundhänta förskrivningar!

1 kommentar:

jonas andersson sa...

Den bästa medicinen, lyser allt som oftast med sin frånvaro i svenskarnas medicinskåp; JÄGERMEISTER ! Kanske hjälper den inte alltid, men det blir ju betydligt roligare att ha ont, om man tagit sig en hutt.