måndag 14 april 2008

Olika världar

Igår fortsatte jag bearbeta stubben från plommonträdet och nu är den fördelad i hanterbara bitar. Mycket tungt jobb, men resultatet blev en hel del fint slöjdvirke.
Idag har det åter varit riktigt fint vårväder. Jag använde ett par timmar till en skön cykeltur och passade på att besöka husbilens vinterförvaring. Det blev dock ingen inspektion av den eftersom gårdsfolket inte var hemma och kunde låsa upp ladan. Nu är det i vart fall snart dags att inregistrera bilen för sommarsäsongen och det är ju en hel del förberedelser som ska göras.

Så några reflexioner om Kina. Vår statsminister är ju på besök där för att förbereda kommande klimatförhandlingar och måste ju då naturligtvis också framföra våra åsikter om Kinas sätt att sköta de mänskliga rättigheterna. I det sammanhanget gav han ett föredrag på ett universitet i Peking.
Studenterna där grillade Fredrik Reinfeldt om allt från OS-protester till svenskt bidragsfusk och en student undrade kritiskt varför han krävt att kinesiska politiska fångar ska friges. En annan student frågade vad den svenske statsministern anser om "de våldsamma protesterna" i fler storstäder i väst i samband med att OS-facklan förts fram. Han fick starka applåder från övriga studenter, som tydligen inte känner någon större sympati för protestaktionerna.
Reinfeldt svarade: Jag tycker det är mycket bra för världen om det hålls ett lyckat OS i Peking. Vi tror på dialog. Jag hoppas den här olympiaden kommer att bli en framgång. För det fick han kraftiga applåder, trots att han faktiskt undvikit att svara på frågan.
Om de mänskliga rättigheterna sade Reinfeldt: Det är en enda värld, det finns ett enda slags individuella rättigheter. Idén med universella rättigheter innebär att jag kan säga till ett annat lands ledarae att individens rättigheter ska respekteras. Det kan jag säga till USA:s ledare och det kan jag säga till Kinas ledare också för detta fick han kraftiga applåder.
En studentska frågade slutligen om det svenska välfärdssystemet är för bra. Hon hade hört att det är så bra att människor inte bryr sig om att arbeta.

Vi har en bild av Kina, som säkert är både riktig och felaktig på olika sätt. Detsamma gäller förmodligen om kinesernas syn på Sverige och Europa. Det handlar om två olika världar och i den mån den ene vill kritisera den andre, så bör detta göras med ödmjukhet och eftertanke om de förhållanden man har att leva med. Både Europa och Kina har haft sina mörka och ljusa tider i historien.

Inga kommentarer: