måndag 21 april 2008

Mörka framtidsmoln för sjukvården

Nu har det gått några dagar med strålande "majväder" trots att det fortfarande är april. I lördags var det stor bakningsdag med framställning av limpor, frallor och veteskorpor - ett par jättelönsamma timmar. Vi hann också med att besöka en hem- och bilmässa här i staden där det fanns många frestelser att beskåda.
Igår gjorde vi ett besök vid fågelreservatet i Asköviken - förutom de mera vanliga arterna såg vi hämpling och storspov - och kärrhökarnas parningslekar i luften gick också att beskåda.
Idag har jag varit på möte med vår lilla analysgrupp och diskuterat det finansiella världsläget. Slutsats: Fortfarande mycket osäkerhet även om en viss stabilisering kan anas. Alltså är det bäst att ligga lågt ännu ett tag.
Idag var det också dags att ta husbilen ur vinterförvaret och den startade perfekt, så nu är det till att sätta igång förberedelser för årets campingsäsong.

Idag blev det så allvar med den varslade strejken för sjuksköterskorna. Vårdförbundets krav på löneökningar på mer än 15 procent på två år anser man nödvändiga för att få en rimlig lönenivå för människor med akademisk utbildning och ansvarsfullt arbete. Om detta kan man ha olika åsikter - det finns andra grupper som är ännu sämre avlönade. Vad som däremot är en kritisk aspekt är att med dagens lönenivå tappar yrket intresse hos unga människor, vilket på sikt betyder personalbrist. Detta kopplat till prognoserna om ökat vårdbehov med allt flera gamla människor ger starka argument för de begärda ökningarna. Å andra sidan ger "för stora" löneökningar för någon grupp alltid krav på kompensation från andra löntagargrupper. Därmed blir resultatet i slutändan ökad inflation med högre priser och ingen har vunnit något.
Med tiden får vi veta hur det gick, men redan nu vet vi att strejker, historiskt och erfarenhetsmässigt, alltid gett liten eller ingen real utdelning åt de strejkande. Kanske är det dags att söka helt nya modeller av organisation och ersättningar för dem som arbetar inom vården.
Det torde finnas gått om plats för nytänkande härvidlag!

Inga kommentarer: