måndag 7 april 2008

Norrland viktigt för Sverige

Idag fick den havererade bilen omvårdnad - det enkla felet med en skadad kontakt i elförsörjningen till bränslepumpen kan ställa till en hel del ohägn. Igår och idag har jag ägnat mycket tid åt rapportering om och åtgärder efter den kongress jag deltog i fredag/lördag i Sundsvall.
Igår tog vi ett snabbt beslut om att tillbringa en vecka på Kreta i slutet av april tillsammans med min syster och svåger. Min syster gav en ganska tydlig vink genom att tala om att de redan bokat en vecka på samma hotell som vi vistades tillsammans på för tre år sedan. Det ska bli skönt att åka och hämta sommaren.
Igår hade vi också projektmöte i astronomiföreningen om det nya observatoriebygget. Ekonomiskt stöd från kommunen är klart och nu gäller det för medlemmarna att erbjuda tillräckligt med ideell armkraft för att det hela ska gå ihop. Något äventyrligt verkar det nog trots allt.

Jag hade som sagt tillfälle att göra ett icketuristiskt besök i Sundsvall förra veckan och fick tillfälla att diskutera med mycket industrifolk. En paneldebatt om industrins energiförsörjning som ingick i programmet var faktiskt en nyttig påminnelse om vad som är viktigt för Sverige.
Av diskussionerna framgick, bland mycket annat, att ”malmen, skogen och kraften” fortfarande är ryggraden i det svenska näringslivet och folkhushållet. Denna tunga industri, som till stor del är mycket energikrävande, står för ca 60 procent av Sveriges nettoexport räknat i kronor. I dagens politiska retorik ser man hot både mot skogen och mot kraften, något som landets medborgare måste hållas medvetna om.
SCA och Eka Chemical uppehöll sig mycket kring den eltunga industrins ovillkorliga behov av konkurrenskraftig elförsörjning. Den senaste tioårsperioden har deras elkostnader i princip fördubblats och en del produktion har redan flyttats utomlands av detta skäl. En sådan omställning innebär att produktionen till större del kommer att vila på fossilbaserad elkraft med negativ inverkan på befarade klimatförändringar.

Det är mycket hög tid att Sverige tar ett fast grepp om helheten i energi- och miljöpolitiken. Utan utvinning av Norrlands naturtillgångar blir Sverige ett mycket fattigare land!

Inga kommentarer: