onsdag 16 april 2008

Energi för framtiden

I vackert och varmt (+13 ) vårväder har jag idag gjort större delen av vårarbetet på tomten färdigt. I det ingår anläggning av ny gräsmatta där jag avverkat det vildvuxna plommonträdet.
Igår genomförde vi det planerade energiseminariet på högskolan. Det blev så stor publik (ca 70 personer), så att vi var tungna att byta lokal för att alla skulle få plats. Både presentationer och diskussioner var intressanta och konstruktiva. Starkt sammanfattat kan man säga att Sverige har mycket goda förutsättningar att klara både energiförsörjning och EUs klimatmål. Men visst kräver det omställningar i samhället och det kommer att kosta en del. Om viljan finns kan dock allt klaras med en insats av 10 TWh el och övergång till el-hybridbilar, med det finns mycket kvar att göra även på bostadssidan. En sak stod alldeles klar emellertid - kärnkraften kommer att finnas i Sverige för mycket lång tid framåt.

Min reflexion är att det är den tekniska utvecklingen som bestämmer hur vi kommer att lyckas. Ett exempel på detta togs upp under seminariet:
Den mängd fotogen som användes i en fotogenlampa för 80 - 100 år sedan ger idag via elgenerering energi till 100 - 200 lågenergilampor med motsvarande ljusstyrka och om några år kommer den att räcka till 300 - 500 lika starka lysdiodlampor. Tekniken ger oss all anledning att vara optimistiska inför vår framtid. Tyvärr finns det väl många länder som inte är lika lyckligt lottade och alla måste ju klara av sin del av problemen.

Inga kommentarer: