fredag 18 april 2008

Härliga tider

Nu är det vår på riktigt, rena majvädret med klar, varm luft och strålande solsken. Vårarbetet i trädgården är klart så när som på sådd och sättning i grönsakslandet, som får vänta några dagar till. Igår bytte jag till sommarhjul på bilen och gjorden en rejäl städning av den efter vintern. Detta är ju också en liten milstolpe vid den här årstiden.

Idag landade utredningen om EU-anpassning av bostadshyrorna på regeringens bord, ackompangerad av ett herrans liv från hyregästföreningen - "marknadsanpassning kommer att ge skyhöga hyreshöjningar och folk kommer att få gå från hus och hem".
En av huvudpunkterna i utredningen handlar om att utbud och efterfrågan på bostadsmarknaden ska bestämma hyrorna på kommunalt ägda bolag. Utredningen föreslår dock att bruksvärdeshyrorna ändå ska finnas kvar även om hyrorna är marknadsstyrda, det vill säga den norm som gäller vid beräkning av skälig hyra. Och förslaget är att det ska finnas ett tak på hyreshöjningen, det får högst handla om fem procent per år, tills ”en mer balanserad nivå är nådd”.

Vad jag kan förstå, är det hyresgästföreningens socialistiska inställning som hindrar dem från att förstå att attraktiva lägenheter i centrala lägen i storstäderna rimligen måste betinga ett högre pris än mindre efterfrågade bostäder i ytterområden eller i småorter. I en strikt marknad kommer ju balansen mellan efterfrågan och tillgång att bestämma vad som är det rätta priset/hyran för respektive bostad. Idag regleras prisnivån istället av en svart marknad för andrahandskontrakt, men detta hindrar inte hyresgästföreningen att hävda kollektivismens misslyckade principer om centralstyrning av hyresnivåer, om skattefinansiering av bidrag till nybyggnation och byråkratiskt styrda bostadsköer. Allt detta har om något medverkat till att driva upp boendekostnaderna i Sverige. Det är hög tid för en ny ordning!

Inga kommentarer: