tisdag 5 februari 2008

Rätt och plikt

Igår kväll deltog jag i en närområdesträff med Aktiespararna. Det blev först ett seminarium om den nya lagen om värdepappershandel och mäklarnas skyldigheter. Sedan information och diskussioner om årets verksamhet.
Idag var det dags för besiktning av Mondeon. Resultatet blev godkänt men ett fjäderbrott på höger bakhjul noterades och måste åtgärdas.
I dagens tidning hade Stig Henriksson, (v)-kommunalråd i Fagersta en intressant och pedagogisk utläggning på temat "Kräv din rätt - gör din plikt" - den tidiga arbetarrörelsens viktiga devis.
Det är ytterst sällan jag sympatiserar med åsikter från socialister, men Stig H har allt som oftast en jordfast och pragmatisk syn på sitt värv och sin omvärld. I detta fallet kan han heller inte motsägas.
Dagens människor har mycket lätt för att kräva sin rätt, men har lika svårt att förstå att någons rätt alltid är någon annans skyldighet. Om meningen med livet skulle vara, som Stig H säger, avkoppling och tidsfördriv, då skulle livet vara bra futtigt. Jag håller med; att vara avkopplad kan inte vara något att stå efter och tiden behöver inte fördrivas. Den försvinner tillräckligt snabbt ändå. Må vi istället försöka ordna så att alla kan få en stimulerande och kreativ tillvaro. Det går, men man måste nog göra det mesta själv och inte vänta på att få det serverat - av någon annan!

Inga kommentarer: