söndag 10 februari 2008

Biobränslen miljöfarliga!

Det går bra att fortsätta att förundras över denna vinter. Idag var det sju plusgrader och i trädgården hade rabarberknoppar börjat att sticka upp. Från en skidtävling i Estland visade TV hur åkarna på sina ställen hade att ta sig igenom rena vattenpölar.
Igår slutade lysrören i köket att fungera, vilket ledde till mycket sysslor idag. Först var vi iväg och köpte lyrör som inte passade. Sedan lämnade jag dem tillbaka och köpte rätt sort, men inte heller det gav ljus i stugan - tydligen hade armaturen havererat (efter sannolikt 46 års drift). Det blev då till att inskaffa en helt ny belysning, nu en plafond med lågenergilampa. Det blev mindre ljus men acceptabelt.
I USA har forskare visat att odling av biobränslen är en miljöfara! Främst är det oljepalmer, sojabönor och majs som är bovarna. När regnskogar eller savanner bryts upp för odling av dessa grödor påverkas biosfärens kolcykel på ett sätt som gör att frigörelsen av växthusgaser från dessa marker ger större klimatpåverkan än den som vinnes genom utbytet av fossila bränslen i våra bilar.
Nu när miljörörelsens drömmar på allvar ska börja omsättas i verkligheten visar det sig att grunden för visionerna är bräcklig och opålitlig. Vi har länge vetat att dessa alternativ inte kan försvaras ekonomiskt utan kräver stora bidrag från skattebetalarna. När man nu dessutom kan börja ifrågasätta den miljömässiga bärkraften, då är all trovärdighet borta och verklighetens hårda dom ett faktum.

Inga kommentarer: