onsdag 27 februari 2008

Riskabla pensioner

Idag gjorde vi det traditionsenliga besöket på årets bokrea. Vi köpte ett halvdussin böcker till "rätt pris", men nog måste man konstatera att den där gamla hederliga fyndkänslan inte längre vill infinna sig. Det hela har allt mera fått karaktär av massförsäljning av billighetsutgåvor.
Annars kan jag som vanligt berätta att vintern ännu ej fått någon chans och nu är väl förmodligen loppet kört för den här gången - som mest var det åtta plusgrader idag på eftermiddagen.

Idag kunde man läsa i bladet att kapitalförsäkringar och pensionssparande kan vara riskabelt.
De senaste månaderna har flera banker i USA och England fått finansiella problem och krisen börjar märkas i försäkringsbranschen. Hittills har svenska bolag klarat sig ganska bra – men det finns inget som skyddar insatta pengar om banken eller försäkringsbolaget går i konkurs. Insättningsgarantin och investerarskyddet gäller bara vissa former av sparande medan kapitalförsäkring och individuellt pensionssparande ställs utanför. Rent juridiskt står alltid ett försäkringsbolag som ägare medan du själv bara har en fordran på bolaget.
Risken att ett svenskt försäkringsbolag skulle gå i konkurs är liten. Men om det osannolika ändå händer? Då har man en fordran som motsvarar försäkringsvärdet att kräva tillbaka från konkursboet. Just nu utreder Riksbankens chefsjurist insättningsgarantin på uppdrag av regeringen.
Insättningsgarantin är till för att skydda transaktionsmedel, alltså pengar till mat och räkningar. Det handlar inte om allmänt kapitalsparande. Riksbanken har krävt en översyn av lagen i flera års tid. Det gäller att sparare känner sig trygga.

Har man satsat på "fel häst" så kan alltså pensionen vara borta för gott. Det sägs det inget om i all propaganda för kapitalförsäkringar idag!

Inga kommentarer: