onsdag 22 februari 2017

Sverige i dålig dager

De två senaste dagarna har kung Bore satt in ett svidande angrepp på våren med över två decimeter blöt nysnö. Det kändes ovant att två gånger på två dagar sätta igång med snöskyffeln, som stått parkerad i stort sett hela den här vintern. Det blev ju i alla fall lite omväxling till de dagliga motionspromenaderna. Vi har annars mest hållit oss här hemma de snaste dagarna, bortsett från våra pass på målarklubben.

Igår bjöds vi på ett lite annorlunda inslag i det populära TV-programmet 'Veckans brott' där kriminologprofessor Persson bjudit in den numera världskände polisen Peter Springare (som beskrivit innehållet på sitt skrivbord via Facebook). Hans berättelse har via det amerikanska TV-bolaget Fox News blivit underlag för president Trump till att på en presskonferens beskriva Sverige som ett högriskland för terrorangrepp. Till detta har det kommit reaktioner från hela världen och en något förvirrad bild gäller plötsligt för vårt trygga fosterland.
Avsikten med Peters samtal med Leif G W var att försöka stabilisera och tolka bilden av de invandrade ungdomsgängens överrepresentation inom grov kriminalitet. Om detta var man i stort sett överens, men konstaterade samtidigt att detta inte är något nytt utan har förekommit även under tidigare vågor av invandring och att graden av brottslighet i Sverige i stort är tämligen modest i jämförelse med t ex USA.
Det mest intressanta kom emellertid genom Leif G W:s analys av hur den diskuterade kriminaliteten förhåller sig till svensk invandrings- och integrationpolitik, där de såg ett tydligt samband, som nu också börjar gå upp för gemene man. Indirekt beskyllde han de politiska partierna, med undantag för SD, för att försöka 'sopa problemet under mattan'. Detta ledde honom till slutsatsen att detta är ett problem som, om det inte hanteras skyndsamt och resolut, kan bli en huvudfråga i nästa års valrörelse. Om så skulle bli fallet kan vi riskera att om 18 månader stå inför en helt ny och oroväckande politsk kartbild av Sverige. Vi kan bara hoppas att de som nu sitter vid rodret börjar inse allvaret i den rådande situationen och ser till att oredan tas omhand. Just nu går utvecklingen åt helt fel håll!

Inga kommentarer: