måndag 6 februari 2017

Hårdnande gängkriminalitet

Ytterligare tre dagar av vintern har passerat utan den minsta tillstymmelse till solsken. Gråvädret är kompakt och idag kom t o m ett försiktigt snöfall, som dock inte föranledde några större åtgärder. Vi har fortsatt sysselsätta oss på hemmaplan under veckohelgen och tagit ett par promenader i närområdet. Jag har också äntligen kommit igång att använda motionscykeln för att försöka träna ytterligare någon muskelgrupp och uppfylla ett 'nyårslöfte' - bättre sent än aldrig.
Idag var det tid för måndagspasset på målarklubben och vi börja båda måla kattbilder - hustrun ett lejon och jag själv ett lodjur. Det börjar bli dags att ladda upp för nästa utställning, som börjar redan om fem veckor.

Laddat var det också i Täby norr om Stockholm under den gångna natten då en bomb exploderade i en bil tillhörande en chef vid Uppsalapolisen. Den drabbade är ansvarig för en stor insats mot kriminella gäng och har tidigare arbetat mot narkotika och gatulangning i Stockholm. Detta är varken mer eller mindre verklighetens replik på den skrämmande TV-serien 'Innan vi dör' som just nu serveras svenska folket på bästa sändningstid på söndagarna. Det faktum att vi de facto har samma mardrömslika miljö på många håll ute i vårt samhälle idag är synnerligen oroväckande.
Såväl stats- som inrikesministern har båda kommenterat händelsen med att det nu krävs 'hårdare tag' mot den organiserade brottsligheten. Detta har emellertid för gemene man under en längre tid varit ett självklart behov och ministrarnas nyvakna uttalande blir inget annat än just det, med en polismakt som under ett par år huvudsakligen sysslat med att omorganisera sig. Alla politiska företrädare uttrycker oro för vad de ser som ett 'allvarligt hot mot hela vårt demokratiska samhälle'.
Tyvärr måste man även denna gång räkna med att upphetsningen snart lägger sig och statistiken över polisens allt lägre uppklarningsprocent fortsätter att redovisas som tidigare. En ordningsmakt i nivå med de flesta andra västländer skulle kräva en fördubbling av både de ekonomiska anslagen och antalet anställda poliser. Att utbilda dessa skulle ta 30 år med nuvarande kapacitet och några pengar finns inte heller, så maffiagängen kommer nog inte inte att imponeras av inrikesministerns hotelser utan jobbar vidare enligt uppgjorda planer. Sorgligt, men förmodligen sant!

Inga kommentarer: