fredag 3 februari 2017

Missbrukade förtroenden

Idag inträffade, i det fortfarande gråmulna väderläget, ett ovanligt inslag i form av nedfall av snö blandad med underkylt regn. Snödjupet blev så där omkring 3 mm, men fullt tillräckligt för att åstadkomma rena snorhalkan. Vi fick ställa in dagens promenad och istället ta bilen för att ta oss till vår fredagslunch, som vi idag intog på en lunchservering med enkel, men väldigt god husmanskost. För övrigt har vi mest rört oss på hemmaplan förutom mitt deltagande igår i vår nybildade torsdagsgrupp på målarklubben, där jag nu ska utbilda mig själv i datorkonstens speciella hantering.

I den svenska ankdammen fick vi idag ett nytt exempel på det pågående förfallet när det meddelades att SD-riksdagsmannen Ekeroth (han med järnröret) är åtalad för ringa misshandel efter bråk i en krogkö förra året. Brottets svårighetsgrad är förvisso en aning oklar, men någon bra notering i hans CV är det definitivt inte. SD-ledarens tålamod med honom verkar också att börja tryta.
Trots allt ligger vi inte i topp vad gäller missanpassade politker om man tittar på läget i det franska presidentvalet. Där har man gjort en polisrazzia i senaten på jakt efter dokument i utredningen republikanernas presidentkandidat Francois Fillon, som anklagas för att ha anställt sin hustru som assistent under åren som parlamentledamot, trots att hon inte utfört något arbete. En miljon euro sägs 'hjälpredan' ha kostat de franska skattebetalarna. Tilläggas bör dock att han ännu inte är formellt åtalad för något brott.
Ser man sig omkring i världen verkar den här typen av misshälligheter sprida sig åt alla håll och den turbulenta utvecklingen efter Trumps valseger i USA förskönar inte den totala bilden. Vad som kan göras åt det hela är förstås inte lätt att peka på, men tydligare regler tillsammans med snabbare konsekvenser av övertrampen borde vara ett första steg i rätt riktning. I en demokrati bygger de utdelade mandaten på förtroende och det ska vi aldrig tumma på!

Inga kommentarer: